Оптимален срок на изплащане на ипотечен кредит

Един от параметрите на ипотечните кредити е срокът на изплащане.

Срок на изплащане.

Максималният срок на изплащане зависи от ипотечния продукт – за покупка на имот или за текущи нужди, като обикновено е 30 години, а в някои изключения и до 35 години.

Срокът на изплащане e свързан и с възрастта на основния кредитополучател – при внасяне на последната вноска по кредита, кредитополучателят не трябва да надхвърля 70-75 г.

За колко години ще бъде ипотечния кредит пряко зависи и от месечната вноска, която заедно с вноските по други кредитни задължения, ако кредитополучателят има такива, не трябва да надхвърля 60% от средния месечен нетен доход на семейството.

 

Оптимален е този срок на изплащане, при който месечната вноска няма да е в тежест на домакинството и няма да се отрази негативно на стандарта му на живот. Обикновено клиентите избират той да е 25 години, като дори и да се избере по-дълъг срок не е проблем, тъй като той винаги може да се съкрати при частично предсрочно погасяване.

 

Кредитният посредник ще Ви помогне да разиграете различни варианти „срок/мес.вноска“, за да можете да направите своя информиран избор кой е оптималният срок за изплащането на Вашия кредит.

 

Весела Генкова, тел. 0883 77 00 76

Кредитен консултант, Комфорт Кредит ООД

0 отговори

Остави отговор

Искате ли да участвате в дискусията?
Искате ли да допринесете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *