,

Кои банки отпускат кредит на Акт 14 и Акт 15?

Business handshake

Голяма част от банките в България отпускат кредити за жилища, които са в строеж.

Сделката може да бъде финансирана, когато сградата има Акт 14 и инвеститорът/строителят направи нотариално прехвърляне на имота.

Това е първият етап, в който банката може да кредитира клиента.

Тази покупка трябва да бъде предварително много добре обмислена и правно защитена. Капарирайте имота, само когато сте сигурни, че инвеститорът е добре проверен и ще получите финансиране за конкретната сграда, в която се намира желаният от Вас имот.

Всяка една банка, която кредитра инвеститор/строител, прави много внимателно проучване на база финансови показатели и брои построени сгради, на кой Акт и колко процента може да бъде кредитирана тази покупка.

Кредитиране на имот на Акт 14 и Акт 15, отпускат 90% от банките в България. Много е важно да имате остатъчен транш към Акт 16, като това е й по изискване на голяма част от банките, които кредитират. Така самите Вие, ще имате спокойствието, че инвеститорът/строителят, ще има ангажимент да завърши своята сграда.

Една част от фирмите, които предлагат имоти на пазара с различни актувания, са получили средства чрез банков кредит. Към тях обикновено има индивидуален подход за кредитиране и може да се разчита на по-голямо финансиране на Акт 14, отколкото е стандартното. При тях също може да е приключена сделката на Акт 15 без остатъчен транш.

Може да бъде кредитирана изцяло продажбата на имот с Акт 14, стига да може пазарната оценка към Акт 14 да позволява това.

 

Гергана Григорова, тел: 0882 040338

 

Кредитен Консултант, Комфорт Кредит ООД

 

0 отговори

Остави отговор

Искате ли да участвате в дискусията?
Искате ли да допринесете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *