Ипотечен кредит – за какво да внимаваме?

Покупката на дом е един от най-важните и вълнуващи моменти  в живота на всеки човек.

Преди обаче да изберете паркета и цвета на кухнята често се налага първо да помислите как ще финансирате покупката на жилището. В повечето случаи спестяванията са недостатъчни и се налага да проучите възможностите и условията за ипотечен кредит.

Осигурете си спокойствие и комфорт като обърнете внимание на някои основни неща:

  1. Лихвата – гледали сте реклама и сте запознати каква лихва може да ползвате. Но нещата съвсем не са така. След разговор с кредитен консултант и анализ на профила Ви разбирате, че във Вашия случай точно лихвата може да бъде различна.
    Колкото по-надежден е финансовия профил на клиента от гледна точка на банката, толкова по-добри условия би могла да му предложи банката. Затова при разговор с личния Ви консултант е от значение да обсъдите подробно източниците и размера на доходите Ви, заделените собствени средства и разходите към момента.
  2. Предварително одобрение от банка – препоръчително е да получите одобрение на база финансов профил поне от една банка. Така ще сте спокойни, че след като направи проверки в ЦКР и НОИ банката ще финансира покупката Ви. Също така често продавачите /инвеститорите/ желаят да им предоставите писмено уверение, че сте одобрени за банков кредит. 
  3. Оценката на имота – неведнъж сме били свидетели на непредвидена ситуация относно очаквана и реално получена пазарна стойност на имота. При предварителен разговор сте проучили, че банките финансират 85% от оценката на имота.
    Пример: очаквана оценка 100 000Е и сте пресметнали, че ще получите кредит в размер на 85 000Е. Да, процентът на финансиране е наистина толкова, но дали оценителя ще даде такава оценка на Вашия имот. Ами ако тя е по-малко? И отпуснатия кредит ще е по-малко. Направили сте си сметка, че ще получите 85 000Е, оставили сте капаро, а сумата е по-малка.

Напълно безплатно ще направим прогнозна оценка на имота, който сте харесали.

Работим с лицензирани оценители, които са в списъка на повечето банки. По този начин ще сте наясно точно колко пари бихте могли да получите срещу даденото обезпечение.

  1. Разберете всички разходи по изтеглянето на ипотечен кредит – от изключително значение е да сте информирани за размера на таксите по една такава сделка и кога точно се заплащат. Важно уточнение е, че повечето плащания се извършват преди отпускането на кредита, тоест не бихте могли да ги финансирате от ипотечния кредит. 
  2. Времето, което отнема една такава сделка – обикновено е в рамките на 30-45 дни, какъвто е и често залагания срок за приключване на сделката в предварителния договор за покупко-продажба. Препоръчително е всички участници в сделката да работят едновременно: докато консултанта договаря атрактивни условия по кредита Ви, брокера да работи по набавянето на необходимите документи, а оценителя би могъл да направи оглед на имота. 

Доверете се на професионалистите, които познават процеса по отпускането на ипотечен кредит, наясно са с необходимата документация, гъвкави са в работата си и не на последно място приемат присърце проекта Ви.

 

Цветан Панчев, тел. 0897968090

Кредитен консултант, Комфорт Кредит ООД

 

0 отговори

Остави отговор

Искате ли да участвате в дискусията?
Искате ли да допринесете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *